Ik ga niet in op conflicten waarvan ik beide kanten van het verhaal niet ken. Daarom reageer ik niet inhoudelijk op het voorval dat in een eenzijdig artikel verscheen over het weghalen van een geleidehond bij zijn baas (begin juli 2022 in de media). Velen deden dit wel, keihard en ongenuanceerd zonder het verhaal te kennen. Er zijn zelfs bedreigingen binnengekomen bij de hondenschool. En daar schrok ik me kapot van.

In dit statement wil ik mijn ervaring met de hondenschool delen. Van Geleidehondenschool Herman Jansen heb ik mijn eerste geleidehond Chanda en mijn huidige geleidehond Yoko in bruikleen gekregen. Want ja, zo gaat dat. Een hulphond is een hulpmiddel dat uit de basisverzekering wordt vergoed en je net als andere hulpmiddelen in ‘bruikleen’ krijgt. Als de geleidehond uitgewerkt is en lekker met pensioen gaat, krijg je de hond daadwerkelijk in bezit mits je er nog steeds goed voor kunt blijven zorgen. Of je zoekt in overleg met de hondenschool een gouden mandje.

Niet iedere blinde of slechtziende krijgt zomaar een geleidehond. Daar zijn richtlijnen voor. Zo moet je onder andere de hond elke dag voldoende beweging kunnen geven, hij moet lekker kunnen ravotten. En je moet uiteraard goed voor je hond zorgen, qua voeding, gezondheid, liefde en veel aandacht. Ook moet je genoeg ‘werkaanbod’ hebben zodat de hond voldoende getraind blijft.

Als je aan deze criteria voldoet, dan krijg je een geleidehond. Maar een hond is geen robot. Je moet echt aan elkaar wennen, je moet elkaar leren vertrouwen en je moet echt leren om met elkaar samen te werken. Daar moet je veel tijd en aandacht aan (willen) besteden. Naast het geleidewerk is het goed om appeloefeningen te doen, of andere leuke dingen. Dat versterkt je band en het bevordert ook het geleidewerk. De hond EN baas moeten daar ook tijd aan willen besteden.

En daarbij, een hond maakt ook wel eens fouten, het is geen apparaat. En ja, een geleidehond luistert ook wel eens niet en ja, ook een geleidehond raakt wel eens verzeild in een potje rollebollen met andere honden. Dat hoort erbij, het is in de eerste plaats namelijk gewoon een hond.

Het gaat mij aan mijn hart dat dit bericht heeft gezorgd voor zoveel negativiteit en zelfs bedreigingen aan het adres van de hondenschool. Zowel mijn geleidehond Chanda en Yoko komen van Geleidehondenschool Herman Jansen. En ook ik liep bij beide honden tegen puntjes aan. Chanda ontwikkelde een boosheid tegen klappende mensen en blafte de hele zaal bij elkaar. ‘Een geleidehond hoort dat toch niet te doen?’ is dan een veelgehoorde opmerking. Nee, dat hoort niet. Maar ze is een dier, met ook met haar eigen grillen en nukken. Samen hebben we getraind (met de hondenschool) en andere oplossingen gezocht. En ook mijn lieve Yoko maakt weleens een foutje. Laatst liep ze zelfs tegen een glazen deur aan, met mij erachteraan. Tja, shit happens. Leuk is anders, alhoewel ik in dit geval helemaal in een deuk lag omdat zij zelf de deur ook niet zag! Maar dat gebeurt en moet je accepteren van een geleidehond. Daarentegen doen ze zo ongelofelijk veel goed en ben ik zo ontzettend dankbaar dat mijn geleidehond(en) dit met zoveel toewijding voor mij wilden doen.

Je ziet, een geleidehond is geen gewoon hulpmiddel, maar een levend wezen waar uitermate goed voor gezorgd moet worden. Als de geleidehondengebruiker dit om welke reden dan ook niet meer kan, hoe hartverscheurend dit ook is, dan gaat het welzijn van de hond voor. Hoe verdrietig ik ook zou zijn, ik gun mijn allerliefste maatje Yoko het beste leven, mocht dit in mijn geval aan de orde komen. Samen met de hondenschool ga je dan in gesprek over een vervolgtraject waarbij een nieuwe eigenaar wordt gezocht.

Geleidehondenschool Herman Jansen heeft mij de allermooiste geschenken gegeven uit mijn hele leven. Chanda en Yoko waren niet alleen mijn ogen, mijn veiligheid en mijn zelfstandigheid, maar gaven en geven mij zoveel liefde, geborgenheid en zoveel levensvreugde. Met heel veel liefde zijn zij getraind door de trainers die daar hun ziel en zaligheid in gelegd hebben. Tevens komen ze elk jaar op bezoek om te kijken hoe het gaat. Heb je vragen, dan kun je direct bellen en komt er zo nodig een trainer langs om wat dingetjes bij te schaven. De lijnen zijn kort en ik ben al 13 jaar heel erg tevreden. Ik heb ik ontzettend veel waardering voor alle medewerkers en spreek dan ook graag mijn dank uit.

Journalisten wil ik vragen om alle kanten van hun onderwerp grondig te onderzoeken en gedegen artikelen te schrijven. En aan de lezers: als je het ergens niet mee eens bent, vraag hoe het zit en breng het respectvol. Het is toch van de zotte dat mensen anderen gaan bedreigen

Wil je meer weten over geleidehonden en waar wij (niet) tegenaan lopen? Hoe geweldig Yoko is? Hoe een geleidehond je leven verreikt? En hoe Geleidehondenschool Herman Jansen dit voor mij mogelijk maakt? Check www.annnemiekvanmunster.nlen lees mijn boek ‘Geleidehond Yoko’!

Dank voor jullie aandacht. Delen wordt gewaardeerd!