Als je een dierbare verliest, kan je hart het niet verdragen om diegene niet meer dicht bij je te hebben. Sommige laten de as van een overledenen in een tatoeage verwerken. Maar laat ik nu panisch zijn voor naalden! En shoppe.nl heeft een veel mooiere  oplossing zodat je je dierbare toch altijd een klein beetje bij je te houden, namelijk met een assieraad. Ik deed er echter iets heel anders mee…!
Pas geleden ging ik terug naar mijn ‘tweede thuis’ Dalyan in Turkije. Natuurlijk is deze plaats een geweldige vakantiebestemming, maar voor mij is het zoveel meer dan dat!

Tien jaar geleden ontmoette ik Ozan op het Iztuzu-strand in Dalyan. Nee, geen standaard vakantieliefde-verhaal, het was meer dan dat. Hij, ruig, lang zwart haar, litteken op zijn wang. Ik, blozend kippetje en totaal gefascineerd. Waar wij in Nederland alles driedubbel verzekeren, een zakcentje achter de hand houden en onze toekomst tot in de puntjes willen uitstippelen, was hij een echte vrije geest, oftewel free spirit. Geen vast woonadres, ging waar de wind hem bracht en leefde met de dag.

Ik vertelde mij over mijn grote droom: ik wil een boek schrijven.
‘Waarom doe je dat niet dan?’
Tja… jaren dacht ik: ik heb het te druk, ik durf het eigenlijk niet en eigenlijk vond ik mezelf niet goed genoeg…
Of het de timing was, de free spirit die het op dat moment aan me vroeg of dat ik simpelweg een bepaald punt in mijn leven bereikt had, ik weet het niet… maar de knop ging om.
Ik ging het doen! En ik deed het. Ik schreef het boek +23 en er volgde later zelfs een tweede boek, Expeditie Ribbelroute.
Ozan leerde mij dat ik mijn eigen geluk in handen had, dat ik alles kan als ik het maar probeer en dat dromen er zijn om waar te maken!

Sinds dat jaar keer ik bijna elk jaar terug. En dit jaar wilde ik niet naar huis zonder letterlijk een stukje Dalyan mee terug te nemen. Nou zijn de koningsgraven al jaren niet meer toegankelijk voor toeristen, dus een stukje afhakken en meenemen kon ik wel op mijn buik schrijven 😉 en een flipper van een schildpad afknippen ging me helemaal te ver 😉 ;). Maar ik had een beter idee. Ik trakteerde mezelf op de ‘ashanger schuin hart rosé goud’ van shoppe.nl. Het perfecte sieraad om een klein beetje zand in te doen van MIJN strand. Bij het sieraad krijg je een gratis vulsetje, een soort trechtertje, en jawel, het zand gleed er zo in! De hanger is 2cm x 4cm en de ketting is 50cm lang en je kunt hem nog 6cm verlengen. Een assieraad hoeft niet per se een hart te zijn, shoppe.nl heeft heel veel verschillende vormen die je aan een ketting of armband kunt doen. Zelfs voor huisdieren. En dit alles is ook weer te verkrijgen in het zilver, goud of rosé goud.

De ondergaande zon in Dalyan kleurt het strand en de bergen achter de delta goudroze, vandaar dat ik een rosé gouden hart en ketting heb gekozen. Wat ik er gratis op heb laten graveren? ‘Free Spirit’ natuurlijk.
In mijn ‘ashanger schuin hart rosé goud’ heb ik zand gedaan, maar de meesten zullen hier het as van hun dierbaren instoppen. Zelf zou ik het een heel mooi idee vinden als mensen mijn as met zich mee willen dragen.

En de rest van mijn as? Die wordt natuurlijk verstrooid in de delta van Dalyan achter het Iztuzu-strand, waar ik mijn eeuwige vrijheid tegemoet zal gaan…