Voor een fancy feestje was ik op zoek naar een fijn sjiek en natuurlijk uniek kettinkje. Bij shoppe.nl kwam ik toen al snel in de Mama collectie terecht. Dat is een prachtige serie fijne kettinkjes met hangertjes in verschillende soorten en maten die je naar eigen inzicht kunt laten graveren.

Je hoeft deze kettingen natuurlijk niet per se aan een moeder te geven, want dat ben ik ook niet. Al beschouw ik mezelf wel – hoe erg dit ook klinkt – als hondenmoeder van mijn geleidehond en mijn gepensioneerde geleidehond. En laat ik de letters van mijn ‘hondenkinderen’ nou ook gegraveerd willen zien in de ‘ketting moederhart met rondjes’! Dit is een ketting van kleine zilveren oogjes aan elkaar met een hartjeshanger en twee rondjes ernaast. De kettingen en hangertjes zijn er in goud-, rosé goud-, en zilverkleurig, maar mijn voorkeur gaat uit naar zilver. Dit sieraad is heel geschikt om data in te graveren, bv. een trouwdatum, geboortedatum of een sterfdatum. De datum die ik erin liet graveren? De datum waarop mijn nieuwe leven begon, 5-5-2008.

Op deze dag startte ik met mijn revalidatie, de belangrijkste datum uit mijn leven. Het zit namelijk zo…
Vanaf mijn geboorte ben ik slechtziend en dat maakte mijn leven op z’n zachts gezegd behoorlijk lastig. Ik ben rechts blind en met mijn linkeroog zie ik inmiddels nog zo’n 15% met een beperkt gezichtsveld. Je snapt, lezen, spelen, werken, werkelijk alles is moeilijk. Maar ik wilde niet slechtziend zijn, ik kon ook alles. Dacht ik.

Zo fietste ik net als andere kinderen, ik studeerde net als anderen, ik werkte net als mijn vrienden… Maar ik zag niet net als anderen en toen stortte ik op mijn 32ste totaal in elkaar. Oververmoeid, depressief en totaal in paniek maakte ik de keuze om mijn handicap onder ogen te zien (toepasselijke woordspeling ;).

Ik ging revalideren. Ik leerde psychisch en praktisch om te gaan met mijn handicap. Grommend, huilend, maar ook met hier en daar een lach doorliep ik mijn revalidatie. Ik kreeg allerlei nieuwe hulpmiddelen: een taststok, aangepaste computer, loepen, nieuwe verlichting… en uiteindelijk ook het uber-hulpmiddel: een geleidehond!
Langzaam maar zeker veranderde mijn schaamte in acceptatie. De vrijheid die hieruit voortvloeide was overweldigend. Ik mocht zijn wie ik was, met mijn slechtziendheid! De dag waarop ik mijn revalidatie begon, 5 mei, was voor mij met recht bevrijdingsdag. En mijn eerste geleidehond Chanda en mijn tweede geleidehond Yoko, mijn allerbeste vriendinnen, blijven mij deze vrijheid, dag in dag uit, met zoveel overgave en liefde geven. En dat gevoel is onbeschrijfelijk.

En nu verwerk ik deze belangrijkste mijnpaal uit mijn leven in een prachtig sjiek sieraad! Perfect om te dragen bij speciale gelegenheden, maar ook op dagen waarop een dipje op de loer ligt… gecombineerd met een aai over de bol van mijn haarballen.

De afmetingen van de hartjeshanger zijn 15mm x 13mm, de rondjes zijn 15mm. Alle Mama kettingen worden gemaakt van rvs/edelmetaal waardoor ze dus ook geschikt zijn voor mensen met een allergie. Deze ketting heeft een lengte van 50cm, zodat hij mooi om je hals valt. De hangertjes vallen nonchalant over elkaar heen, wat een heel speels effect geeft. En het wekt nieuwsgierigheid op. Al meerdere keren is mij gevraagd wat er op staat en waarom. Heb je op een feestje meteen een gespreksonderwerp!