Bij shoppe.nl kun je natuurlijk allerlei sieraden met foto’s en teksten uitzoeken, maar voor overleden dierbaren hebben ze speciale assieraden. De term vind ik – eerlijk gezegd – een beetje cru klinken, maar het idee er achter vind ik prachtig.
Helaas krijgt iedereen vroeg of laat met grote verliezen te maken. Gelukkig heb ik zelf nog weinig dierbaren verloren. Wel heb ik inmiddels alweer bijna tien jaar geleden mijn paard, mijn zonnetje, onze bolle, verloren. Voor hem kocht ik een ‘as slavenarmband met asbedel hartje zilver’.

Ik ben mijn hele leven al knettergek op paarden. En ja, ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik had tot mijn 32ste een verzorgpaard. Stodan, een prachtige ‘old school’ Haflinger. Voor de leken onderons: een robuust vrolijk bleekbruin paardje met grote sloffen en een wilde bos manen. Elegant en sierlijk zou ik hem niet bestempelen, maar ik vond hem prachtig. En ik kon werkelijk alles met hem doen. Eigenlijk was het stiekem een soort geleidepaard, want we maakten samen heerlijke buitenritten.
Geshockeerde reacties kreeg ik daarop: ‘Maar jij bent toch slechtziend?!’
‘Jazeker, ik zie het misschien niet zo goed, maar hij wel. Een paard loopt zelf heus niet zomaar in de sloot hoor!’
En de twee dikke derrières stapten vrolijk verder…

En toen kwam dat telefoontje….
‘Stodan ligt in het weiland en hij wil niet meer opstaan…’
Ik vloog naar hem toe, en daar lag hij… Normaal gesproken zo statig, met opgeheven hoofd en een hinnikje als ik eraan kwam. Nu uitgeput, amper ademend… hij kon echt niet meer. Zijn vrouwtje maakte de afschuwelijke beslissing.… nog voordat de dierenarts de injectienaald had leeggespoten, blies hij zijn laatste adem al uit. Zo’n kolossaal dier, daar lag hij dan, in zijn eigen weiland, dat hij eerder die week nog vol enthousiasme tot op het laatste grassprietje had leeggevreten. Ik aaide hem over zijn zachte neusvleugels, die langzaam harder en kouder werden…

Ik knipte een plukje haar uit zijn manen. Manen die ik elke keer met veel pijn en moeite doorkamde en die hij steevast elke keer weer door een modderbad wist te halen. Manen die ik netjes invlocht bij warm weer. Manen aan welke ik mij vast kon houden als we zonder zadel en zonder hoofdstel door het weiland galoppeerden. Manen die ik nu altijd bij me kan dragen als ik dat wil. Want een paar kleine stukjes van zijn manen heb ik in de as-armband gedaan, in de prachtige roestvrijstale slavenarmband met een asbedel hartje. Heel elegant, maar wel stevig. De asarmband past met een diameter van van 6 cm perfect om mijn pols. Je krijgt een assieraad bij shoppe.nl altijd toegestuurd in een mooi stevig doosje, inclusief een vulsetje en uitleg hoe je het sieraad moet vullen. Je kunt het bedeltje natuurlijk vullen met as, of zoals ik met een plukje haar. Het bedelhartje kun je gratis laten graveren. Ik wilde er het oneindig teken op, omdat ik heb altijd in mijn hart zal meedragen. Dit tekentje staat bij deze armband niet standaard in de applicatie waarmee je je sieraad kunt personaliseren, maar een mailtje of een belletje naar shoppe.nl en je kunt erop krijgen wat je wilt!