Kortgeleden is mijn geleidehond Chanda met pensioen gegaan. Mijn maatje, mijn allerbeste vriendin: acht jaar lang, dag in, dag uit, zorgde zij ervoor dat ik veilig over straat kon. In weer en wind, het hele land door met mijn trouwe viervoeter aan mijn zijde… Ik ben zo trots op mijn meisje en nu mag ze van haar welverdiende rust genieten. Ik gun het haar natuurlijk van harte, maar zelf moest ik wel heel erg slikken: wat moest ik zonder haar?

En toen kreeg ik iets heel speciaals van een dierbare vriendin. Omdat zij wist dat ik geen dag de straat op durfde zonder mijn geleidehond Chanda, heeft ze voor mij een prachtige sleutelhanger laten graveren met de foto van ons samen erop bij Shoppe.nl! En ja, ik ben natuurlijk slechtziend dus ik moest ‘m even onder mijn beeldschermloep bekijken, maar wat staan we er prachtig op zeg! Precies zoals we zijn. Chanda: beschermend en zelfverzekerd, ik: gelukkig en dankbaar. Echt opmerkelijk hoe goed een foto zo duidelijk en levendig op rvs overgebracht kan worden! De sleutelhanger die ze met de foto graveren heeft een prima formaat (2,5 x 2,5 cm) en is mooi robuust (dikte ongeveer 0,5 cm). Hij is gemaakt van roestvrijstaal, dus erg handig als je, net als ik, je sleutelbos overal laat slingeren of gewoon een nachtje in het voordeurslot hebt laten hangen. Er is er maar een nadeel: eigenlijk is hij te mooi om als sleutelhanger gebruikt te worden! Maar daar heb ik een oplossing voor gevonden: ik draag ‘m ook als hanger aan een ketting. Hoe ik hem ook gebruik, op deze manier is Chanda nog steeds altijd bij me.

Inmiddels heb ik een andere geleidehond gekregen. Ik voelde me schuldig, Chanda mocht niet meer werken in het tuig. Ze kan me niet meer helpen… Die ‘nieuwe’ hond nam haar werk over, dat voelde als verraad. Diep in mijn hart wilde ik dit niet. Maar Chanda vond het wel best: Yoko mocht het vuile werk opknappen en in haar vrije tijd fungeerde zij als Chanda’s speelkameraadje! Met z’n drietjes trekken we er tegenwoordig op uit. Yoko doet het geleidewerk met volle overgave en Chanda sjokt heerlijk relaxt achter ons aan met een takje in haar bek.

Het schuldgevoel verdween en ik stelde me open voor mijn nieuwe geleidehond. Ook zij is echt fantastisch, superlief en lekker gek. Blijkbaar is er meer dan genoeg ruimte in mijn hart voor een andere hond. En ja, er is ook nog heel veel plaats aan mijn sleutelbos…